Suomen Julkisivupalvelut

Julkisivun pesu – Piintyneet uskomukset ja kummajaiset

Olen useammin kun kerran törmännyt tarinaan, jossa mies on pessyt painepesurilla oman tiilitalonsa ja aiheuttanut massiivisen homeongelman, joka johti asumiskieltoon ja talon purkuun. Joissain tarinoissa tämä kyseinen mies oli pessyt tyttärensä talon, mutta lopputulos oli sama.

Voi aivan hyvin pitää paikkansa. Väärät tekniikat, väärät laitteet ja osittainen tietämättömyys voivat saada enemmän vahinkoa aikaan kun mitä hyötyä siitä olisi. Mikäli haluan pestä autoni, en suinkaan aja sitä järveen.

Meidän suomalaisten suurin investointi on koti. Mikäli koti menee alta, olemme monesti tyhjän päällä. Pelot ohjaavat meitä tekemään päätöksiä ja mikäli niiden kumoamiseen ei löydy riittäviä perusteluja, ne jäävät elämään ja ohjaavat meitä tulevissa päätöksissämme.

Älä luota uhkakuviin

Tätä pelkoa käyttävät hyväkseen jotkin tahot, jotka uhkakuvia luomalla saavat nämä potentiaaliset asiakkaat tekemään turhiakin investointeja. Paljon teetetään turhia julkisivu- tai kattoremontteja, kun niistä olisi selvitty huoltamisella – valitettavasti.

Voisi sanoa että ihmisinä ja rakennusalan ammattilaisina opimme mekin jotain entisaikojen virheistä. Nykyään emme enää rakenna piilosokkelirakennuksia. Emme vala sisärakenteita betonilaatan sisään kuten 80-luvulla ja aiheuta näin rakenteellisia ongelmia (jotka pahimmillaan johtivat sisätilaongelmiin ja vakaviin terveyshaittoihin). Kaikesta oppii ja elämä opettaa, sanotaan.

Julkisivun pesu pidentää ikää

Monet rakennusmateriaalien valmistajat puhuvat säännöllisestä huollosta ja mikäli niin tekee, esimerkiksi katon käyttöikä moninkertaistuu. On aika yleinen uskomus, että tiilikatteen käyttöikä olisi huollettuna noin 80 vuotta, nyt se on n 30-35 vuotta – ihan siitä syystä, että sitä ei huolleta. Julkisivun pesu on osa julkisivun huoltoa.

Kiinteistöjen julkisivut on tehty suojaamaan rakenteita sään vaikutuksilta. Mikäli puhdistukset tehdään oikeilla tekniikoilla, otetaan huomioon rakennusmateriaalit, eivät ne rasita pintaa sen enempää kuin sään vaikutukset.

On tietysti ammattitaitoa kertoa asiakkaalle mikä hänen kiinteistönsä julkisivun kunto on, miten hänen kohteensa julkisivu puhdistetaan ja mitä jälkikäsittelyjä siihen voi suositella, jotta pystytään saamaan paras suoja ja parhaat vaihtoehdot julkisivulle. Julkisivun puhdistus lykkää julkisivuremonttia, mikäli ongelmat ovat kasvustollisia tai muuten esteettisiä.

Kysy rohkeasti, vertaile ja kyseenalaista.

Kirjoittaja

Juha Myöhänen

Asiantuntija

juha@julkisivupalvelut.com

Ota yhteyttä